Joint-By-Joint přístup - Girja.cz

Joint-By-Joint přístup

7.9.2017

Je správné držení těla univerzální klíč ke zdraví?

Znáte to, už od dětství jste slyšeli: nehrb se, narovnej záda, jak to sedíš na té židli? A vy jste se v té chvíli narovnali tak, že by i bratr Tyrš štěstím zaplesal. Jakmile se ale nikdo nedíval, zase jste se pohodlně uvelebili do své oblíbené zkroucené pozice. Tak to šlo několik let, až vás najednou začalo bolet v bedrech a „za krkem“, tuhnout hrudní páteř a vaše držení těla připomínalo pochroumaný paragraf. Jak se zbavit bolestí? Začít cvičit, super. Načetli jste si články, pokecali s trenérem (v tom lepším případě) a začali na sobě makat. Protahovali zkrácené svalstvo a posilovali oslabené, cvičili „core“ jak blázen, protože to je potřeba a cool. (Blbnutí na bosu? Ale no tak). Srovnali jste se, ale pořád vás bolí kolena, kyčle, máte zatuhlou hrudní páteř. Jak to? Vždyť jsem se přece srovnal! Zdá se, že vám něco uniká.

Joint-By-Joint přístup

Tento přístup si klade za cíl objasnit, jak naše tělo funguje. Gray Cook (autor Functional Movement Systems) na základě testování vypozoroval, že jak lidé se sedavým zaměstnáním, tak i aktivní jedinci tíhnou k podobným problémům, co se mobility a stability týče.

Cook jednoduše vybral z těla deset oblastí a k těm následně doplnil svá doporučení. Ve zkratce: kloub má vždy dvě možnosti – buď bude mít prospěch z přidané stability, nebo naopak více ocení přísun většího rozsahu pohybu (mobility).

Oblastí, které mají sklony spíše k zatuhnutí jako kotník, kyčle, hrudní oblast (ano, pro někoho možná překvapení. Zvláště když je ze své podstaty určena k podpoře těla, ale špatné posturální návyky ji dělají až příliš zatuhlou), horní část krční páteře i ramenní kloub budou mít pravděpodobně mnohem větší prospěch, pokud se u nich budete snažit rozšířit mobilitu a flexibilitu. Naopak chodidla, kolena, bederní páteř, střední a dolní část krční páteře a oblast lopatek mají tendence být oslabeny a odolnost není jejich nejsilnější stránkou. Proto mohou mít prospěch z většího množství stability a motorické (pohybové) kontroly.

Desatero držení těla

Hlavní přístup Joint-By-Joint k vašemu tělu není takový, že budete dodržovat všech deset přikázání mobility a stability ve smyslu: udělejte si kotník mobilnější. Stabilizujte si koleno. Mějte kyčle mobilní či naopak stabilní dolní část zad.

Nezřídka narazíte na člověka, jehož kotník má přílišnou mobilitu, ale naopak má problém v kyčlích. Model Graye Cooka využívá slova jako “pohyblivost” nebo “stabilita” v konkrétní části těla. Zde by se jednotlivé segmenty měly lépe pohybovat, nebo by v nich měla být větší kontrola. Systémově se proto zaměřuje na oblast kloubů nad a pod ohniskem samotného problému.

Vezměme si příklad s bederní stabilitou. Logicky se musíme ujistit, že partie kolem (nad i pod) jsou dostatečně mobilní, protože v případě, že kyčle a hrudní páteř nejsou, můžeme vytvořit dostatečnou stabilitu a sílu (boční prkno, lidská vlajka, front lever, proč ne). V přirozeném prostředí se ale nedokážeme správně stabilizovat. Většina z nás dělá bohužel bere v potaz nestabilní koleno, tuhý kotník, ztuhlou hrudní páteř bez ohledu na potenciální problémy nad či pod ohniskem problému.

Tak jak to tedy je?

Pozorní čtenáři si všimli, že jsme využívali pojmů stabilita a pohyblivost (mobilita), přičemž rozdíly mezi nimi jsou patrné. Ti ještě pozornější určitě zaznamenali, že nikdo neříká, zda má kloub být pouze stabilní či pohyblivý.

Využijme naposled moudrosti Graye Cooka k ozřejmění našich dotazů. Gray v trojici bodů shrnuje, na co bychom se měli ptát a jak bychom se měli rozhodnout, než začneme pracovat na odstranění problémů.

  1. Jsem připraven trénovat mobilitu nebo stabilitu v dané části?
  2. Chci, aby se tato konkrétní část spíše lépe hýbala, anebo ji chci mít stabilnější?
  3. Vzal jsem v potaz i klouby nad a pod ohniskem problému a zapracoval na nich?

Znám problém, ale jak ho řešit?

Pokud bez každodenního foam rollingu či půlhodinové rozcvičky na mobilitu nejste schopni zvládnout hlavní trénink, něco je zřejmě špatně. Chybí-li pohybová kontrola, centrální nervová soustava si přesto najde cestu, jak tělo stabilizovat, což často vede ke ztuhnutí. Dobrou možností, jak postupně zpracovat centrální nervový systém a vrátit tělu mobilitu, je skrze učení a zlepšování pohybových vzorců. Jak? Není nic jednoduššího, že začít s Ground Force Method. V tělocvičně Girja se můžete účastnit pravidelných vedených hodin s instruktorem, nebo několikahodinového kurzu.

Více info zde: Kurz GFM

Bc. Jakub Melíšek