Jak na mozoly? - Girja.cz

Jak na mozoly?

12.3.2019

Myslel jsem, že téma mozolů bylo už dostatečně omíláno. Jelikož na něj pořád dostávám dotazy, asi ne dostatečně.

Začněme od začátku. Ztvrdlá kůže = mozol. Mozol se objeví, když taháte něco těžkého (deadlift, snatch, nebo sebe). Puchýř = často horší stádium mozolu, vzniká v důsledku silného tření nebo tlaku.

Obojí je dost bolestivá záležitost (zejména když si oboje strhnete) a co je mnohem horší – na nějaký čas vás vyřadí z tréninku. Když už se tak stane, pozdě bycha honiti. Proto i zde platí, že prevence je základ.

Jak na to?

Když se vám začně na dlaních dělat ztvrdlá kůže, je nejvyšší čas se do toho pustit (klidně po každém náročném tréninku). Ruce rozmočte. Můžete se nudit u umyvadla a koukat na sebe do zrcadla, nebo proaktivně u mytí nádobí. Následně rozmočenou kůži „oholte“ žiletkou. Asi ne uplně stejnou, co používáte například na obličej. Může to znít trošku děsivě, ale vůbec nic na tom není. Nebolí to, nic z toho neteče.

Pak pěkně promažte ruce Indulonou, česká klasika od roku 1948.

No a pokud se už kůže roztrhla, udělejte smutné oči na trenéra, ukažte mu ruce jako důkaz. On vás sice nepolituje, ale může krátkodobě pozměnit trénink, aby se ruka zahojila.

Puchýř se obvykle objeví během intenzivnější části tréninku (Snatch test, Forge Challenge). Ovšem s prevencí je to s puchýři mnohem horší. Buď včas přestat, což obvykle nejde. Nebo splnit úkol, protože ten přece zněl jasně a pak nést následky.

Václav Garaja doporučuje kapat vitamín E. Tento postup se již v praxi osvědčil.

Takže přeji příjemné snatchování.

Ing. Zdeněk Dohnal