„Tak mi něco poraď, když seš ten tréner...“ - tréninkový deník - Girja.cz

„Tak mi něco poraď, když seš ten tréner…“ – tréninkový deník

12.8.2016

„Tak mi něco poraď, když seš ten trenér…“ – tréninkový deník

Mám kamaráda Pepka, který x let chodí do činkárny a cvičí ten nejklasičtější trénink, který existuje: pondělí kozy & bicák, středa záda & tricák, pátek ramena & nohy. Když zjistil, že jsem trenér, začal si stěžovat, že 18 let cvičí a roky už na sobě nezaznamenal žádný pokrok. Žádný nárůst objemu, žádný nárůst síly, žádná radost. Nechám jej domluvit a začínám se ptát já.

Hned na začátku musím smeknout klobouk před jeho vytrvalostí. Pokud člověk cvičí sám, je to právě onen posun vpřed, který je schopen ho u cvičení udržet. Ptám se na maximálky, objem, hustotu, intenzitu, vlnění, cyklování, tedy všechny věci, které vyčte z tréninkového deníku. Věděl jedině maximálky. Řeč je o klasickém trojlístku – benč, mrtvý tah, dřep. Nikoho nezajímá, kolik dal na leg press. Já nechápu, že nemá nic zapsáno a on nechápe, proč by měl mít.

denik-02

Neplácejte se jen tak

  • Pokud chcete mít výsledky, smiřte se s faktem, že anketu o vaši nejoblíbenější i nejčtenější knihu vyhraje váš tréninkový deník.
  • Vyčtete z něj, jaký byl váš minulý trénink. Víte, jak jste se zlepšili za určitý časový úsek. Pak máme důvod k radosti. Nebo naopak stagnujete. Pak bude nejspíš náš cvičební program k… Anebo jste se zhoršili. Což je ta nejhorší varianta, která může ukazovat třeba na špatný spánek, špatnou stravu, nebo
    bohužel i na přetrénování.
  • V průběhu tréninku si okamžitě poznačíte odcvičený počet a sérii. Člověk se má soustředit na techniku. Ne na matiku.
  • Abyste věděli, co bude na programu příště. Stalo se vám někdy, že jste si přišli zacvičit a začali jste přemýšlet, kolik si naložit, nebo kolik opakování udělat? Mě pokaždé. Než jsem našel deník. Prostě tahle maličkost vás zbaví bezradnosti.
  • Po docvičení si zapište „jaké to bylo“. Příště budete vědět, jak bezpečně pokračovat. Jestli si naložit víc. Nebo naopak ubrat. Stejně tak s počtem opakování. A s ohledem na program.
  • Pokud máte nový cvik, je dobré si ho opoznámkovat a před tréninkem si poznámky projít, abyste věděli, na co všechno se soustředit (např. dýchání, pozice chodidel, atd.)
  • Nejrozumnější je samozřejmě cvičit podle ověřeného programu. Netvrdím, že hned FORGE. Ale určitě se neplácejte jen tak.

Ing. Zdeněk Dohnal