Sázka ajťáků Ctrl+Home - Girja.cz

Sázka ajťáků Ctrl+Home

7.2.2018

Od roztodivných návrhů a zkušeností, jak vyhrát ajťáckou sázku (a přežít), už uplynul více než měsíc. Čas strávený pózami před zrcadlem se prodloužil, množství snězené zeleniny se zvýšilo na úkor vypitého piva, Karel Gott na otázky k hubnutí Honzy a Romana stále neodpověděl.

Po měsíci je změna u obou borců, zdá se, poměrně výrazná. Pročtěte si, jak hodnotí uplynulý měsíc v otázkách a odpovědích.

Chodili jste někdy do fitka? Cvičili jste doma? Jaké máte zkušenosti? Můžete srovnat se prostředí, trenéra/ry, způsob cvičení, výsledky, kolektiv?

Roman: Cca pred 4 rokmi som chodieval do posilňovne, cvičil som bez trénera, zvyčajne workout bol odpozeraný z netu (blogy, youtube…). Výsledky sa mi zdá, že boli v porovnaní s kettlebells viac opticky viditeľné (hlavne ruky), ale na úkor poškodeného zápästia, skrátených svalov a celková sila bola nižšia.

Honza: Nikdy jsem do fitka dlouhodobě nechodil, byl jsem tam za život asi 3x, ale vůbec jsem nevěděl, co dělám. Když už jsem cvičil, tak doma, a to jenom sed lehy a kliky. Kdo by taky v pubertě nechtěl mít pořádný bicepsy, že. Nemám moc co srovnávat. Je to pro mě premiéra.

 

Jakou fyzickou aktivitu jste měli předtím? Pravidelně nebo nepravidelně? Kolik času jste trávili pohybem (kolo, bosu, aerobic, crossfit, běhání, procházky po parku) týdně-denně?

Roman: Keďže to bolo na strednej, tak tým nikoho nebudem nudiť :D

Honza: Fyzická aktivita se za posledních deset let omezila pouze na víkendy v lese s airsoftem a na zimní dovolené na lyžích. Zkoušel jsem běhat, ale velice rychle mě to přestalo bavit.

Už je to měsíc, 3x týdně – není to úplně easy. Jaké byly první dojmy? Po první hodině, po týdnu, měsíci? Jak se cítíte? Bolí vás něco? Jste unavení? Pozorujete na sobě nějaké výsledky? Baví vás to? Nebaví? Proč?

Roman: Hlavne dva dni po sebe je niekedy pekný masaker. Prvé dojmy boli dosť nedôverčivé, keď som pozeral napr. niekoho swingovať, tak ma ani nenapadlo, ako technicky náročný ten cvik je. Postupne, aj keď asi pomalšie sa učím cvičiť technicky správne :D Bolí ma ozvyčajne celé telo nonstop, ale nie ako pred tým v posilke, kde som nedokázal udržať príbor, umyť si hlavu, zaviazať šnúrky na obuvi… teraz som ohybný asi ako nikdy a cítim sa oveľa silnejší, všetko je akosi jednoduchšie (už sa necítim na 50 :D) a vďaka bolesti viem, že mam svaly, ktoré som asi nikdy nepoužíval. Schudol som, s dychom a správnym dýchaním stále zápasím. Baví ma to veľmi, lebo je tam tá zvedavosť na stále nové veci a keď sa pozriem ako nabudený je Honza, súťaživosť mi nedovolí poľaviť. A hlavne zo Zdenala srší neskutočná profesionalita, tak vidím zmysel sa snažiť :D

Honza: První dojmy z koule byly super. Přesně něco takového jsem dlouho hledal. I po měsíci jsem stále nadšenej. Chodit třikrát týdně je časově náročné, takže si o to více cením volných chvil. Zatím se ale cítím skvěle. Některé dny sice dost unaveně, ale jinak mnohem lépe než před tím. Cítím, že už chodím více vzpřímeně, jsem o dost ohebnější a už se necítím nafoukle jako po Vánocích. Řekl jsem si, že se během těch tří měsíců nebudu vážit ani měřit, abych nebyl třeba zklamanej, že vše nejde tak rychle, jak bych si představoval. Proto se zvážím až na konci třetího měsíce (pozn. Lenky – Honza nevydržel a po měsíci se zvážil. A byl zklamaný). 

 

Jak na vaše snažení reaguje okolí? Jak se stravujete? Změnili jste něco v jídle? (bez ohledu na to, že chcete co nejvíce zhubnout). Proč?

Roman: Strava sa zmenila na mäso, zeleninu, mliečne výrobky, ovocie a orechy. Tomu špeku bolo treba trochu pomôcť aj jedlom. Okolie na to reaguje snáď s pochopením, lebo cvičenie sa stalo jednou z mojich obľúbených tém a určíte som niekedy pekne otravný…:D

Honza: Reakce mého okolí je sice vlažná, ale aspoň mi do toho nikdo nekecá. Největší oříšek pro mě byla ale strava. Sám jsem si nikdy často nevařil, takže to ani moc neumím. Rozhodl jsem se, že to ale zkusím a překopu své stravovací návyky. Začal jsem si do práce dělat snídaně a svačiny. Hlavně na snídaně jsem nikdy nebyl moc zvyklý. Ráno po probuzení nemívám hlad a jídlo do sebe musím regulérně nacpat. Když jsem v práci, na obědy sice stále chodím do restaurací, ale snažím se vybírat nejrozumnější jídla, jako jsou ryby nebo krůtí maso. Když obědvám nebo večeřím doma, je to buď kuřecí nebo hovězí maso a k tomu snad 5 kg čerstvé zeleniny. Obvykle maso jím jen ob den, ale zeleninu do sebe cpu pokaždé. Sportovní výživě sice vůbec nerozumím a jsem si jist, že dělám dost chyb, ale pořád lepší než kebab u Turka, kterej jsem předtím jedl dost často.

Jaká byla očekávání? Že to nebudete dávat, že vás to bude nudit, že zhubnete rychleji/nezhubnete vůbec, že vám narostou svaly za týden, že … (cokoliv). Co se z nich (ne) splnilo?

Roman: Očakávania boli hlavne schudnúť a nabrať svalovú hmotu, ale teraz som iba spokojný, akým smerom sa uberá cesta a výsledok neriešim. Zároveň sa nebojím, že sa očakávania nenaplnia, len som mal zle postavené goaly…

Honza: Co se týče očekávání, tak jsem mile překvapen. Tenhle typ cvičení mě fakt baví. Že by se ze mě stal Rambo už za měsíc jsem ani nečekal.

 

Co bylo (je) pro vás nejtěžší? Co bylo (je) pro vás easy?

Roman: Easy nie je nič, ale nemám pocit, že je niečo nedosiahnuteľné.

Honza: Nejtěžší je pro mě hlídání jídla a omezení pivečka. Na začátku jsem si řekl, že to zkusím úplně bez něho, že si naordinuji abstinenci, ale to prostě nejde. Když už jde člověk s kamarády do hospody dát řeč, je pro mě téměř nemožné nedát si aspoň jedno. Naštěstí jich nedám šest, ale udržím se max na dvou.

Na druhou stranu je docela easy samotné cvičení. Nic mě po něm nebolí a rozhodně necvičím, jak se říká, až na krev. Všechno je to do pohody. A to mě na tom baví.

Je něco, na co byste se chtěli zaměřit v dalších týdnech?

Roman: Pevný zadok a brucho, ramena dole, nehrbiť sa, pokladať náradie s nádychom… :D :D

Honza: Na co bych se chtěl dále zaměřit, jsou cviky na záda a ramena. Zjistil jsem, že se v nich moc nepohybuju a most je pro mě hudbou vzdálené budoucnosti. Proto bych chtěl zapracovat hlavně na té flexibilitě.

Pokračujte

.

Bc. Lenka Dohnalová