Ground Force Method – Celý svět je jedno velké hřiště - Girja.cz

Ground Force Method – Celý svět je jedno velké hřiště

14.3.2017

Vzpomenete si, kdy naposledy jste měli během procházky v parku chuť začít skákat přes kaluže, vyšplhat na nejbližší strom či balancovat na obrubníku? Většina z vás možná odpoví, že když jste ještě byli malí. Upřímně nic jiného bych ani nečekal.

Představte si, že vidíte člověka ve středních letech, který běhá po parku, kde nahání veverky, nebo leze na okolní stromy. Asi byste začali mít pochybnosti o jeho duševním zdraví.

Dnešní moderní společnost téměř nemá k pohybu a pohybovému vzdělávání vztah. Na jednu stranu existuje četné množství různorodých konceptů, návodů, triků, videí, které zaštiťují odborné studie a spousta moderních (a barevných) pomůcek.

Na druhou stranu: mluví tyhle návody o kvalitě pohybu? O bolesti? O mobilitě, nebo hravosti? Obávám se, že ne.

Kdo si hraje, nezlobí …

Chci vám představit Ground Force Method (GFM). Podle oficiálních zdrojů vznikl v podstatě z nutnosti, na základě praxe se zraněnými sportovci a lidmi, kteří si kvůli bolesti a nepohodlí nedokázali užívat pohyb, jako dříve.

Tento pohybový systém vytvořený Petrem Lakatosem je založený na principech FMS (Functional Movement Systems) a jeho hlavním cílem je naučit se používat tělo jako celek, vrátit do tréninku smysluplný pohyb a radost pomocí her.

Dokáže

  • zlepšit koordinaci,
  • pohyblivost,
  • zdraví pohybového aparátu,
  • zdokonalit uvědomění si vlastního těla.

Schválně zkuste malý test: stoupněte si s nohama libovolně od sebe a pokuste se zvednout palce u nohou, aniž by ostatní prsty opustily podložku. Jednoduché? Obtížné? Je až podivuhodné, jak malé procento svalů průměrný člověk (ba i sportovec) dokáže ovládat.

Svoboda pohybu – ne anarchie

Hravost a svoboda pohybu jsou stavebními kameny Ground Force Method.

Ačkoliv je systém založen na volnosti, neznamená pohybovou anarchii. Právě naopak. Krůček po krůčku, cvik po cviku se dostáváme ze země až do stoje, zlepšujeme své pohybové dovednosti, stimulujeme centrální nervovou soustavu.

Na GFM mám rád onu nespoutanost, proto se dá cvičit v tělocvičně, venku, doma, v kanceláři i na dovolené. Čím častěji tím lépe, avšak vždy s důrazem na správnost pohybu.

Takže, není důvod otálet: hodiny Ground Force Method jsou v naší tělocvičně každý pátek od 17:00 (od 28. 4.).

Těším se na vás.

Kuba Melíšek